Ouders over gemengde scholen: de Arentschool

De komende jaren zal de Talmaschool steeds gemengder worden. Maar wat betekent dat in de praktijk, een gemengde school? We vragen het aan ouders die eerder kozen voor een Rotterdamse school met een ouderinitiatief. Vandaag aandacht voor basisschool de Arentschool in Kralingen-West.

Toen Ruth en Lodewijk Verleisdonk hun kinderen inschreven op de Arentschool in Kralingen-West, was daar net een ouderinitiatief begonnen. Bijna tien jaar geleden is dat inmiddels. Hun oudste dochter (13) zit inmiddels op de middelbare school, de jongste twee (11 en 8 jr) zitten nog op de Arentschool. Zowel ouders als kinderen zijn enthousiast over “hun” gemengde school.

Luisterend oor
“We zochten een school in de buurt. Dat er op de Arentschool net een ouderinitiatief was gestart, gaf ons extra vertrouwen bij onze keuze,” blikt Ruth terug. “Maar het belangrijkste was dat we ons zo welkom voelden op de school. We voelden aan: als we eens ergens mee zitten, dan wordt er naar ons geluisterd. Daar hadden we op een andere school wat minder goede ervaringen mee gehad.”

Wereldwijze kinderen
Ze kozen er bewust voor hun kinderen op een kleurrijke school in te schrijven. Lodewijk: “Een volledig blanke school met voornamelijk kinderen van hoger opgeleide ouders zagen we niet zitten. We wilden dat onze kinderen wereldwijs zouden worden en met diversiteit zouden leren omgaan.” Ruth: “Rotterdam is een heel diverse en kleurrijke stad, dat wilden we ook op de school terug zien. Het voelde niet goed onze kinderen in een bubbel te laten opgroeien.”

Gemiddelde zegt niks
Veel ouders kiezen een school op basis van de Cito-scores. Een slechte maat voor de kwaliteit van de school, menen de ouders. Lodewijk: “Natuurlijk scoort een school goed als er veel kinderen van hoogopgeleide ouders op zitten. Maar zo’n gemiddelde zegt niks over hoe jouw kind zal presteren.” Ruth: “Veel belangrijker is hoe een leerkracht met de verschillen tussen leerlingen omgaat. Een goede school is, volgens ons, een school die kinderen individuele aandacht geeft.”

Verschillende niveaus
Juíst in een klas met veel verschillende niveaus kunnen kinderen zich goed ontwikkelen, argumenteert Ruth verder. “Het niveau van je kind kan door de jaren heen best eens schommelen. Dan is het fijn voor een kind dat het in een klas zit met kinderen die allemaal op verschillende niveaus leren. Er is altijd een groep die bij je past. De druk is minder groot en ze leren te relativeren. Iedereen heeft een ander talent, het is geen ramp als rekenen een keer minder goed gaat. Ik denk dat dit er aan bijdraagt dat onze kinderen zo graag naar school gaan.”


Geplaatst

in

door

Tags: