Ouders over gemengde scholen: de Fontein

De komende jaren zal de Talmaschool steeds gemengder worden. Maar wat betekent dat in de praktijk, een gemengde school? We vragen het aan ouders die eerder kozen voor een Rotterdamse school met een ouderinitiatief. Vandaag aandacht voor basisschool de Fontein in het Oude Noorden.

Debby Vermeulen, moeder van een zoon (7 jr) en een dochter (10 jr), had de nodige twijfels toen ze haar kinderen inschreef op de Fontein. Hoewel er al twee jaar een ouderinitiatief liep, was de school op dat moment nog niet goed gemengd.

Gebrekkig Nederlands?

Debby: “Ik vroeg me af of onze kinderen wel genoeg aandacht zouden krijgen in een klas met veel achterstandsleerlingen. En ik betwijfelde of ze wel goed genoeg Nederlands zouden leren, tussen kinderen met allemaal andere moedertalen. Inmiddels heb ik in de gaten dat dat écht vooroordelen waren.”

Individuele aandacht

Sterker nog: ze is erg gelukkig met haar keuze voor een gemengde school. “De Fontein is een kleine school met een erg gedreven, enthousiast docententeam. De school heeft oog voor elk kind. Leerlingen die achterlopen krijgen extra aandacht, maar kinderen die voorlopen net zo goed. En van zulke leerlingen zijn er genoeg. Mijn zoon en dochter zitten allebei in een klas vol lieve, slimme kinderen. Achteraf blijken al mijn twijfels over taal- en onderwijsniveau ongegrond.”

Verschillende achtergronden

Haar kinderen hebben vriendjes en vriendinnetjes van allerlei achtergronden, vertelt Debby. “Ze komen thuis bij Turkse, Marokkaanse, Poolse, Surinaamse klasgenootjes en noem maar op. Zo leren ze over allerlei culturen. Ze zien soms ook dat niet alle klasgenootjes het thuis even breed hebben. Niet al hun vriendjes hebben bijvoorbeeld een eigen kamer.”

Verrijking voor de ouders

“Voordat mijn kinderen naar deze basisschool gingen, leefde ik zelf eigenlijk best in een witte bubbel,” blikt Debby terug. “Door de school heb ik moeders en vaders uit andere culturen leren kennen. We komen bij elkaar over de vloer en ik loop hard met een gemengd groepje moeders. De keuze voor deze gemengde school is goed voor mijn kinderen, maar zeker ook een verrijking van mijn eigen leven.”


Geplaatst

in

door

Tags: